ROAD ROAD Repository of Open Access Documents
 

ROAD >
Tipologia di documenti >
5 - Tesi di dottorato >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2192/149

 
Title: Composti naturali: effetto antimicrobico sui microrganismi di interesse alimentare e potenziale applicazione nella preparazione di prodotti carnei fermentati
Other Titles: Natural compounds: effect on food-related microorganisms and potential use in fermented meats
Authors: Tipaldi, Luca
Tutor: Coppola, Raffaele
Sorrentino, Elena
Tremonte, Patrizio
Keywords: Estratti naturali
Microrganismi di interesse alimentare
Attività antimicrobica
Espressione proteica
Issue Date: 18-Jan-2011
Publisher: Università degli studi del Molise
Abstract: Le azioni illustrate nella presente tesi di dottorato hanno inteso individuare composti naturali da impiegare nella preparazione di prodotti carnei fermentati, in alternativa agli additivi chimici tradizionali, che siano in grado di inibire lo sviluppo dei microrganismi indesiderati senza condizionare la crescita di quelli virtuosi. L’efficacia e lo spettro di azione di 8 differenti composti naturali sono stati valutati nei confronti di differenti microrganismi sia utili sia indesiderati. Attenz
...more

The aim of this PhD thesis was to identify natural compounds, alternative to antimicrobial chemical additives, to be used in the fermented meat industry. The effect of 8 natural compounds and their spectrum of action was evaluated on different microorganisms, both spoilage and useful ones. The efficacy of natural compounds was evaluated not only in terms of microbial resistance and susceptibility, but also in terms of adaptability of assayed microorganisms to the presence of each compound. This
...more
Informations: Dottorato di ricerca in Biotecnologia degli Alimenti (XXIII ciclo)
URI: http://hdl.handle.net/2192/149
Appears in Collections:Documenti del Dip. di Agricoltura, Ambiente e Alimenti
5 - Tesi di dottorato

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Tesi_Tipaldi.pdfEmbargo fino al 17.7.20122.84 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item

Items in ROAD are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback ICT support by CINECA